• Nova oprema u našoj vinariji

    U cilju modernizacije i poboljšavanju uslova rada u naš podrum je stigao novi inox tank zapremine 5000l i nova poluautomatska mašina za etiketiranje.

    Naš podrum trenutno broji 18 inox tankova i 12 barik buradi od hrastovog drveta zapremine 500l , kao i 2 velike bačve zapremine 2500l.

    Sledimo tehnologiju i sistem rada naučen u Zapadnoj Evropi Švajcarskoj, Francuskoj i Nemačkoj da prenesemo na našu vinariju i vinsku kartu.

  • Drugi po redu sajam vina Open Balkan Wine Vision

    Na najvećem regionalnom vinskom okupljanju i ove godine naša vina su prošla uspešno.

    Shiraz 2021 i Prokupac 2019 osvojili su srebrne medalje.

    Shiraz je imao 88 bodova.

    Shiraz / Wine Vision by Open Balkan

    a Prokupac 87 bodova.

    Prokupac / Wine Vision by Open Balkan 2023

    Sajam je  ove godine okupio više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz preko 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane. Polovina izlagača je iz zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije. Svetski proizvođači vina pridružili su se sajmu ove godine što je važan signal da je Otvoreni Balkan važna i dobra inicijativa sa značajnim ekonomskim potencijalom.

    Vidimo se i sledeće godine u terminu od 21. do 24. novembra, gde ćemo takodje učestvovati.

  • Poseta Episkopa kruševačkog Davida

    Specijalnog gosta smo imali ovog puta u vinariji.

    Veliku čast i poštovanje našoj vinariji svojom posetom ukazalo je Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački gospodin David.

  • Cabernet Sauvignon – ponos naše vinarije

    Cabernet Sauvignon – ponos naše vinarije

    Cabernet Sauvignon – jedna od najpopularnijih sorti crnog grožđa na svetu. Takođe je i najzastupljenija internacionalna sorta u Srbiji. Ova sorta crnog grožđa potiče iz Francuske i ima tri stotine godina dugu istoriju. Nastao je spontanim ukrštanjem dve sorte grožđa Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, čiji su vinogradi rasli u neposrednoj blizini.
    A pre nego što je utvrđeno da je Cabernet Sauvignon nastao spajanjem ove dve sorte, smatralo se da je autohtona sorta iz jugozapadne Francuske. Odatle i potiče naziv „Sauvignon“ koji je nastao od reči sauvage, a koja znači divlji.

    Dobro se pokazao u našim vinogradima, daje visoko kvalitetna vina sa kojima smo osvojili mnogo zlatnih medalja na našim i internacionalnim sajmovima vina u svetu.

    Karakteristike sorte

    • Cabernet Sauvignon je kasna sorta grožđa zato što u našoj zemlji berba ove sorte počinje tek od oktobra.
    • Njegov list je srednje veličine, a mladi listovi imaju svetlo zelenu sa primesama crvene boje.
    • Bobice su srednje veličine, čvrste pokožice i tamno ljubučaste boje.
    • Cabernet Sauvignon ima karakterističan grozd koji može biti male do srednje veličine, srednje zbijen.

    Cabernet Sauvignon Barrique 2021

    Vino Cabernet Sauvignon Barrique

    Vino je tamno crvene boje, sortnog mirisa na šumsko voće, prženu kafu, listove duvana sa primesama vanile koju dobija iz srpskog hrasta, mekih prijatnih tanina. Sadržaj alkohola je 13,5 % vol do 15,0 % vol.

    Slaže se uz sve vrste mesa, jake paste i pite sa mesom, gulaše od divljači, pikantne kobasice, pečene bifteke i zrele sireve.

  • Priča o Jefimiji

    Da li ste znali da je Tamjanika autohtona sorta i da se u Srbiji gaji već više od 500 godina?

    Mnogi veruju da je Tamjanika krenula da se širi sa grčkog ostrva Samos i sorte muscat blanc à petits grains od koje se pravi čuveno muskatno vino. A kod nas, u Srbiji, Tamjanika je opstala na području Župe, nedaleko od vinarije.

    U našoj vinariji možete probati i jednu od prvih barikiranih Tamjanika u Srbiji, poznatoj pod nazivom Jefimija.

    Naziv je dobila po prvoj srpskoj pesnikinji, monahinji Jefimiji, supruzi despota Uglješe Mrnjavčevića.

    Rođena kao Jelena, kada se zamonašila u manastiru Županja i kasnije prešla u manastir Ljubostinju dobila je ime Jefimija. Tu je izvezla na platnu čuvenu Pohvalu knezu Lazaru. U znak zahvalnosti prvoj srpskoj pesnikinji, naša Tamjanika je dobila naziv Jefimija.

    Vino Jefimija nastaje od grožđa koje je probrano tokom berbe sa najboljih položaja naše poljane. Odležava 6 meseci u novim hrastovim buradima, a nakon toga 12 meseci u bocama. Kada prodje kroz te procese spremno je za prodaju i degustaciju.

  • Berba crvenog grožđa i dalji razvoj vina 2020

    Berbu crvenog grožđa smo počeli polovinom oktobra Širazom i nastavili Prokupcem, a završili Kaberne Sovinjonom. Kvalitet je bio odličan, procenat šećera do 25 brixa, prinos smanjen zbog vremenskih nepogoda.

    Proces vrenja je trajao tri nedelje i posle blagog presovanja vino se konačno našlo u tankovima. Posle dva dana je odvojeno od grubog taloga i nastavilo sa drugim tihim vrenjem – malolaktikom, ušuškano u toplom podrumu sa temperaturom od 20º C.

    Bela vina su završila proces vrenja, dva puta odvojena od taloga i već se izdvojio miris tipičan na sorte, Tamjaniku i Sovinjon Beli.

    I sada su u fazi zimskog sna da malo odmore dušu do Januara, pa ćemo ih bistriti i filtrirati.

    U narednih mesec dana krećemo sa rezidbom vinograda, a trenutno podsađujemo prazna mesta u vinogradu –  čokote koji su se tokom leta osušili.

  • Još jedna zlatna medalja na međunarodnom takmičenju

    Na ovogodišnjem međunarodnom ocenjivanju vina  Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme – Bergamo, Italija, naše vino Vila Vina Cabernet Sauvignon Barrique berba 2017 osvojilo je dve zlatne medalje prema oceni stručnog žirija i žirija novinara. To je bilo najbolje plasirano srpsko vino.

     

    Na međunarodnom ocenjivanju vina u Beču naša vinarija je osvojila dve srebrne medalje za Vila Vina Prokupac, berba 2017 i Vila Vina Sauvignon Blanc, berba 2019.

  • Berba 2020

    Godina je bila specifična, blaga zima, proleće i leto toplo sa puno padavina, pa je to uticalo na oplodnju grozdova i smanjen prinos u vreme cvetanja. Bilo je dosta teško sačuvati vinograde, ali su na kraju sunčani avgust i septembar doneli dobar kvalitet i dobru širu grožđu, uz smanjen prinos. Berba je počela 15. septembra Sovinjonom belim, koji je imao izvanredan kvalitet i širu od 25,2 brixa tako da ima sve uslove i potencijal da vino bude odlično kao i prošla berba.

    Tamjaniku smo brali desetak dana kasnije. Grožđe je bilo zdravo, zrelo, prinos smanjen, ali izvanredan kvalitet. Šira je bila 24,5 brixa. Sada je u fazi vrenja, tako da se iz podruma može čuti njegov prijatan šapat kao da razgovara sa vinarom.

    Berba Merloa će biti sredinom naredne nedelje, kao i grožđa za Roze. Kaberne sovinjon, Prokupac i Širaz će se brati oko 20. oktobra.

  • Turistička ponuda posete vinariji Milosavljević

    Vinski turizam je zadnjih nekoliko godina u ekspanziji u celom svetu. Posete vinarijama, degustacije vina, vikend odmori, petak, subota i nedelja.

    Prateći savremene tokove i naša vinarija se polako prilagođava tom vidu turizma. Uz obavezne najave prima posete, organizuje obilazak vinograda gde gosti uživaju na svežem vazduhu, zelenilu, prelepom pejzažu, pogledu na široku Moravsku dolinu, carski grad Kruševac, planine Jastrebac, Rtanj, Ozren, Juhor. I sve to uz degustaciju vina na terasi simpatične vinogradske kuće. Radovi na njoj su u završnoj fazi, dovedena je struja, voda, završava se apartman na spratu, a u prizemlju sala za goste. Continue reading Turistička ponuda posete vinariji Milosavljević